Quality and certification Contact nl hu en de
27 juni 2024

De toegevoegde waarde van minerale verwarmingskabelsDe toegevoegde waarde van minerale verwarmingskabels

De MI-kabel ook wel een mineraal geïsoleerde kabel. Deze kabels zijn gemaakt van een massieve koperen of nikkel-chroomgeleider die is geïsoleerd met magnesiumoxide (MgO). Dit geeft ze een uitzonderlijke brandwerendheid en duurzaamheid.

Opbouw van de MI verwarmingskabel

Kabels, eenheden en sensoren met minerale isolatie bestaan uit een metalen geleider of geleiders die zijn in gebed in een anorganisch isolatiemiddel van gecompacteerd keramiek, meestal magnesiumoxidepoeder, in een metalen omhulsel.

De mineraal geïsoleerde verwarmingskabel (MI kabel) is een hoge temperatuur kabel met metalen mantels. De MI kabel heeft een maximale temperatuur van 600°C. Heating Group International levert MI kabels met mantels van koper, koper-nikkel en van roestvast staal.

De producten van Heating Group International op het gebied van elektrische heat tracing zijn vrijwel allemaal voorzien van de ATEX / IECEx certificering. Dit betekent dat de producten toegepast mogen worden in een explosiegevaarlijke omgeving.

De MI-Kabel bestaat uit 3 componenten:

  1. Metalen schede, de schede dient als een metalen omhulsel en deze kan uit verschillende metalen bestaan. De mineraalgeïsoleerde kabels worden beschermd door het materiaal van de metalen mantel en zijn bovendien brandwerend en daarom ideaal geschikt voor temperatuurmetingen. Heating Group International levert MI kabels met mantels van koper, koper-nikkel en van roestvast staal.
  • Geleider draad, het geleider draad kan uit verschillende materialen vervaardigd worden, echter maken wij bij Heating Group International onze kabels van een massieve kopen of nikkel-chroom geleider (met een magnesiumoxide isolatie).
  • Magnesiumoxide (MgO), magnesiumoxide wordt gebruikt als anorganisch materiaal om de geleiders van de externe mantel te kunnen isoleren. MgO is dankzij zijn diëlektrische structuur geschikt om te verzekeren dat de kabel onder hoge temperaturen kan presteren.

Deze componenten zorgen er samen als een geheel voor dat de MI kabel onder andere in ATEX omgevingen ingezet kan worden voor de verwarming van die desbetreffende toepassingen.

Toepassingen van een minerale isolatiekabel

Door de anorganische aard van de constructie kunnen de kabels gedurende lange perioden bij hoge temperaturen of in extreem ruwe omgevingen werken, bijvoorbeeld in de petrochemische industrie, reactorvaten, de auto-industrie en andere toepassingen waar de integriteit van de kabel het belangrijkst is. Verder zijn ze ook ideaal voor gebruik in industrieën zoals olie en gas, en energieopwekking.

De bedrijfstemperatuur van een MI verwarmingskabel

De bedrijfstemperatuur van een minerale isolatie kabel varieert overeen breed temperatuurbereik van cryogeen tot 1300°C, afhankelijk van de materialen die in de kabel of sensor worden gebruikt en de manier waarop de eenheid of sensor wordt geassembleerd.

Voordelen aan het gebruik van mineraal geïsoleerde verwarmingskabels

  • Geschikt voor hoge temperaturen; zoals al eerder besproken zorgt de MgO (magnesiumoxide) ervoor dat de MI kabel tot wel een maximum temperatuur van 900 °C kan verwarmen en daarmee een maximale prestatie kan leveren voor diverse toepassingen.
  • Hoge vermogensafgifte bij hogere temperaturen; doordat de MI kabel toegepast kan worden op relatief hoge temperaturen is er daardoor ook meer sprake van een hogere vermogensafgifte, wat een direct gevolg is van de hogere temperatuur. Doordat de MI kabel in staat is om relatief veel vermogen op 1 kabel te belasten ten opzichte van andere soort verwarmingskabels, scheelt het in de uiteindelijke kosten omdat er in totaal minder kabels nodig zijn.
  • Geschikt voor een ATEX omgeving; ontvlambare gassen, oliedamp en vlammen kunnen de elektrische apparatuur die op de kabel is aangesloten niet bereiken. Dit maakt de kabels zo geschikt voor ATEX omgevingen.
  • Lange circuitlengtes; de minerale isolatiekabel is verkrijgbaar in lange lengtes. Wat hier voordelig aan is , is dat het uiteindelijke kostenplaatje verminderd wordt doordat er in totaal minder kabels en dus ook minder voedingspunten nodig zijn. Dit scheelt zowel werk (het creëren van nieuwe voedingspunten) als geld (minder kabels benodigd als anders).

Conclusie

De voordelen van MI-kabels zijn talrijk. Ze zijn geschikt voor hoge temperaturen, leveren een hoge vermogensafgifte en zijn gecertificeerd voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen (ATEX/IECEx). Dit maakt ze uitermate geschikt voor toepassingen in veeleisende industrieën zoals de petrochemische industrie, de auto-industrie, energieopwekking en andere sectoren waar betrouwbaarheid en veiligheid cruciaal zijn.

Door hun robuuste en veerkrachtige aard, zijn minerale verwarmingskabels een uitstekende keuze voor langdurig gebruik in extreme omstandigheden, waar ze bijdragen aan de efficiëntie en veiligheid van industriële processen.